Ak si farmári nevybojujú rovnoprávne dotácie, nebudú konkurencieschopní

18.04.2012 Bratislava

Bratislava 17. apríla (TASR) – Ak si slovenský agrárny rezort nevybojuje s Bruselom "ťažkú debatu o zrovnoprávnení dotácií", tak nebude podľa 1. viceprezidenta Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR Františka Ťapuša schopný konkurovať vo výrobe.

"My ako obchod sme všetkými prostriedkami ochotní ho v tomto úsilí podporiť. Ten zápas sa však musí odohrať niekde v Bruseli," uviedol dnes na tlačovej besede počas 16. ročníka konferencie o obchode a marketingu Slovak Retail Summit 2012 Ťapuš.

Pripomenul, že pri vstupe SR do EÚ sa sľubovalo, že k zrovnoprávneniu farmárov v starých a nových členských krajinách EÚ v agrodotáciách príde do roku 2013. "Teraz v novom programovacom období sa už hovorí, že sa zrovnoprávnenie posúva nie do roku 2020, ale až do roku 2028. Toto nie je cesta. Túto cestu naši poľnohospodári buď prejdú s veľkými ťažkosťami, alebo vybojujú posun v tejto otázke a zdvihnú svoju konkurencieschopnosť," poznamenal.

"Ak je úroveň jednotky výroby vo Francúzsku dotovaná, vymyslím si, 1,5-krát viacej ako je naša jednotka, tak, aká je východisková cena pre potravinársky priemysel, pre spotrebiteľa na trhu? Toto skutočne treba nejako prelomiť. Je to však úloha vlády, našich zástupcov v Bruseli, agrárnej politiky, ktorá sa musí stať silnou, konzekventnou v presadzovaní toho, čo toto odvetvie potrebuje. Inak sa to nepodarí," dodal.
 

Vyberte región